Ensceneren is emotioneren

Een training voor instructeurs en oefenleiders bij de Brandweer over mentale veiligheid tijdens realistische oefeningen.
3 november 2023
van: 09:30 uur
325
tot: 16:30 uur

3 november – 9.30 tot 16.30 – Zoetermeer

Een training voor instructeurs en oefenleiders bij de Brandweer over mentale veiligheid tijdens realistische oefeningen.

Kom naar deze training en leer

  • Hoe jij mentale veiligheid een goede plek geeft in de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van realistische oefeningen. Dit op basis van de drie pijlers uit onze mentaal veiligheidsplan.
  • De stresscockpit en stressbarometer te benutten om de staat/reacties van deelnemers waar te nemen. Niet alleen tijdens de oefening maar ook ervoor en erna.
  • Hoe jij de deelnemers kunt ondersteunen om deze reacties te reguleren en hiervan te leren.
  • Hoe jij jouw eigen reacties kunt reguleren om zo vanuit verbinding de deelnemers te kunnen begeleiden.

Ensceneren gaat niet alleen over het heden maar ook over het verleden

Ensceneren is een essentieel onderdeel van de oefenen bij de brandweer. Iets wat als ‘gewoon’ wordt beschouwd, een integraal onderdeel van de oefenroutine. Maar het doel van ensceneren van een oefening is om iets te bereiken. Het is bedoeld om mensen uit te dagen, te laten leren en ervaringen op te laten doen.

Wanneer je mensen uitdaagt, gaat het niet alleen om het heden; je bent, vaak onbewust, bezig met de ervaringen die mensen in het verleden hebben opgedaan. Deze ervaringen, recent of langer geleden, hebben betekenis. Ze kunnen op verschillende manieren van invloed zijn op de deelnemers, hoe zij een oefening beleven en afsluiten.

Als instructeur of oefenleider draag je een grote verantwoordelijkheid

Als instructeur prikkelt jouw enscenering de zintuigen van deelnemers. Daarmee kun je ook emoties activeren op basis van ervaringen die opgedaan zijn in het verleden en die mogelijk (nog) niet goed verwerkt zijn.

Vaak wordt dan gezegd dat mensen wel ‘weten’ dat het een oefening is. Dat klopt niet! Ons brein maakt geen onderscheid tussen feiten en fictie. Iets wat voor een deelnemer lijkt op een ervaring uit het verleden geeft een reactie die op dat moment ook werd ervaren. De impact hiervan kan groot zijn, net als bij fysiek letsel. Op het eerste zijn instructeurs vaak voorbereid, op het tweede vaak (nog) niet

Vanuit dit principe heb je als instructeur of oefenleider dan ook een grote verantwoordelijkheid voor de mentale veiligheid en het mentale welzijn van jouw deelnemers.

Wat is het doel van deze training?

Het doel van deze training is om jou als instructeur bewust te maken van:

  • De impact die jouw enscenering kan hebben op het mentale welzijn van de deelnemers.
  • De impact die reacties van deelnemers kunnen hebben op hun vermogen om te leren en op hun mentale gezondheid.
  • Hoe jij het mentale veiligheidsplan kunt benutten om je voor te bereiden op reacties bij deelnemers.
  • Hoe jij deelnemers kunt waarnemen, begeleiden en monitoren tijdens en nadat zij een reactie hebben ervaren.
  • Hoe jij jezelf gereguleerd kunt houden om vanuit verbinding deelnemers goed te kunnen begeleiden wanneer zij een reactie ervaren.

De training is sterk gericht op de praktijk. Na deelname ben jij in staat om mentale veiligheid een goede plek te geven in de voorbereiden, uitvoering en evaluatie van een realistische oefening.

Overige informatie

De training wordt verzorgd in Zoetermeer bij De Hooge Woning. We starten om 9.30 uur en eindigen om 16.30. Gedurende de dag wordt je goed verzorgd in de vorm van koffie, thee en een uitgebreide lunch.

Je ontvangt tijdens de training een hardcopy van de whitepaper ‘ensceneren is emotioneren’ die wij samen met FireWare hebben ontwikkeld. Daarnaast ontvang je het mentale veiligheidsplan, de stresscockpit en eventueel een hand-out.

Enige tijd na de training organiseren we nog een online vragenuur. Het moment daarvoor spreken we af tijdens de training.

Deelnemen via je werkgever?

Hieronder kun jij jezelf aanmelden om deel te nemen aan deze training. Mocht jij deel willen nemen via jouw werkgever stuur ons dan een mail naar info@mentaalbewust.nl met daarin jouw gegevens, het factuuradres en eventueel een opdrachtnummer of kostenplaats.

Nog vragen?

Heb je nog vragen over deze training? Of wil je even sparren of dit iets voor jou kan zijn, neem dan gerust contact met ons op!

Illustratie 3
Illustratie 3

Inschrijven

Deelnemer(s)
€ 325,00
Totaal