TRE, wat kan ik er mee?

Ieder mens ervaart stress en bouwt spanning op. Het bouwt daarmee diepe spierspanning in je lichaam op. Bij hulp-/zorgverleners nog meer, door regelmatige blootstelling aan abnormale situaties en de bijbehorende adrenaline/ cortisol pieken.

Wat is TRE?

TRE is een methode ontdekt door David Bercelli en staat voor Tension Releasing Exercises. Je lichaam in staat stellen opgebouwde stress en spanning in het lijf weer los te laten. En ook de bijbehorende adrenaline/ cortisol waarden weer te laten normaliseren. Iets wat ons lijf en zenuwstelsel eigenlijk van nature kan, maar wat we in de hectische westerse wereld langzaam aan zijn afgeleerd.

Waarom TRE?

Ieder mens ervaart stress en bouwt spanning op. Het bouwt daarmee diepe spierspanning in je lichaam op. Bij hulp-/zorgverleners nog meer, door regelmatige blootstelling aan abnormale situaties en de bijbehorende adrenaline/ cortisol pieken. 

Voor mentaalbewust.nl zoeken we naar laagdrempelige tools, waarmee hulpverleners goed voor zichzelf kunnen zorgen. Ademhaling is een belangrijke en zit reeds in ons pakket. Maar ook TRE kwam op ons pad en word onderdeel van ons pakket.

Hoe werkt TRE?

Allereerst leer je wat er gebeurt in je lijf in stress situaties en hoe je spanning opbouwt. Je vecht/vlucht spieren (Psoas) spelen hier een grote rol in. Met dit inzicht leer je door middel van de tool “stress cockpit” je eigen lichaam te scannen op fysiek, mentaal en emotioneel vlak. Als je weet in welke staat je bent, kun je veilig en ontspannen ontladen. Je bent de hele tijd zelf in staat om te ontladen en reguleren op een verantwoorde manier.

Je leert inleidende oefeningen, om de spiergroepen voor te bereiden op het ontladen. Daarnaast stellen deze oefeningen je in staat om te gronden en goed aan te voelen hoe je er op dat moment bij staat.

Als laatste ga je naar de vloer. Vanuit ontspanning stel je het lichaam in staat te ontladen. Hoe dit gaat is per persoon en zelfs per sessie verschillend. Dat is ook het mooie, dat kan het lichaam zelf, jij hoeft het alleen maar de juiste ruimte te geven. Wel is het cruciaal dat je deze methode op de juiste manier aanleert. Dan kan spierspanning vrijkomen en je zenuwstelsel kalmeren.

Welk effect heeft TRE?

Hier geld voor dat het per persoon en zelfs per sessie verschilt. Maar wat het in ieder geval voor mij voor effect heeft is dat ik veel bewuster van spanning in mijn lijf ben. Dat ik veel eerder merk dat spanning zich opbouwt. En dat ik door het doen van deze zelfzorg ontspan, lichamelijke klachten zoals rug- en nekpijn verdwijnen, ik makkelijker adem en beter slaap dan de afgelopen 10 jaar. De echte winst? Zelf in staat zijn op tijd te ontladen en me beter en fijner te voelen.

Het effect op mijn eerste proefcliënten? Enkele quotes, “veel bewuster van mijn lijf”, “ik dacht dat ik al ontspannen was, maar voel nu dat ik pas echt ontspannen ben”, “ik heb echt zo goed geslapen!” en “wat een verrassing, was eerst sceptisch maar dit is echt fijn”. 

En wanneer je TRE regelmatig toepast bouw je veerkracht op in je zenuwstelsel en voorkom je chronische stress. 

Meer weten?

Wil je meer weten over de methode of heeft dit artikel vragen opgeroepen? Kijk op mentaalbewust.nl of stuur me een email via jasper@mentaalbewust.nl 

Wil je TRE leren bij ons? Op dit moment volg ik de opleiding tot gecertificeerd TRE Provider. Ik werk nu met proefcliënten en kan in het najaar starten met cliënten.